Frames

Kto pyta - nie błądzi.

Moderator: _liz

Post Reply
User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Frames

Post by freja » Tue Jan 04, 2005 3:49 pm

Coś czego nie potrafię zrobić. Do robienia www mam front page no i nie wiem jak tam wstawić taka ramkę. Chciałabym, żeby linki właśnie tam mi się otwierały, ale jak to zrobić? Na 90% stron coś takiego jest a ja nie potrafię tego zrobić... mamy tu przykład takiej strony
http://anica.fan-arts.net/ albo chociażby to...http://nadine.fan-arts.net/ mógłby mi ktoś pomóc jakiś kodzik html może??

User avatar
{o}
o'Admin
Posts: 1664
Joined: Tue Jul 08, 2003 10:31 am
Location: Opole
Contact:

Post by {o} » Tue Jan 04, 2005 3:57 pm

1. Nie używaj FrontPage'a, zawsze można wybrać coś lepszego...
2. Ramka musi mieć jakąś nazwę (atrybut name),
3. Link musi mieć w atrybucie target ustawioną nazwę ramki, w krórej ma się otwierać.
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך

comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Tue Jan 04, 2005 5:17 pm

Na 90% stron coś takiego jest a ja nie potrafię tego zrobić...
90% az tyle? :shock: Tak moze bylo kilka lat temu... Teraz juz malo kto to uzywa..
Ja odradzalbym stosowac iframe (bo to chyba masz na mysli), lepiej pomysl o czyms zastepczym..

A sorki nie doczytalem calego tematu - chodz ci o frames a nie iframe - to tez odradzam..

User avatar
{o}
o'Admin
Posts: 1664
Joined: Tue Jul 08, 2003 10:31 am
Location: Opole
Contact:

Post by {o} » Tue Jan 04, 2005 5:28 pm

inti wrote:
Na 90% stron coś takiego jest a ja nie potrafię tego zrobić...
90% az tyle? :shock:
Na 90% blogów... Ale ja nie płaczę nad wadami ramek w tym kontekście. Bo ja ogólnie uważam blogi za śmietniki... Przynajmniej te 90%...

Po co obwieszczać całemu światu coś, co nikogo nie obchodzi?
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך

comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Tue Jan 04, 2005 5:35 pm

no w sumie jesli chodzi o blogi...

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Tue Jan 04, 2005 6:04 pm

no bo się wqrzyłam po tym jak chciałam żeby strona otwierała się w mniejszym oknie, ale nie oczywiście nieeeeee.... to co jest na roswell.pl to nie ma ramek? front page to najłatwiejszy program jak dla mnie...
kolejna rzecz ja mam bloga, tyle że tam umieszczam informacje o Roswell tylko i wyłącznie w pełni się zgadzam, że to bzdurne opisywać swoje życie w necie...

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Tue Jan 04, 2005 6:58 pm

freja wrote:to co jest na roswell.pl to nie ma ramek?
nie ma - i dobrze.
front page to najłatwiejszy program jak dla mnie...
To zludzenia, ktore ma wiele osob... Najlepszy jest poprostu notatnik/ ewentualnie jakis kolorowy edytor tekstowy. Do htmla ja uzywam tylko notatnika, jedynie do cssa mam fajny prosty edytor ts3 lite gdzie latwo moge sobie edytowac kolorki do tego widze ewentualne bledy co bardzo przyspiesza robote.
Zamiast uczyc sie obslugi frontpage znajdz sobie jakis kurs htmla i rob w porzadnych edytorach takich jak np. zajaczek albo pajaczek lub poprostu notatnik.

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Tue Jan 04, 2005 7:20 pm

inti wrote: Zamiast uczyc sie obslugi frontpage znajdz sobie jakis kurs htmla i rob w porzadnych edytorach takich jak np. zajaczek albo pajaczek lub poprostu notatnik.
ale ja się nie uczę bo jakoś zyję z tym programem przez pare lat, zajęczka czy jakieś coś tam używałam ale nie przypadł mi do gustu, oczywiście notatnik górą! hej a mimo wszystko, podałam dwa przykłady stron no i... czy tam w końcu są ramki i rzeczywiście są takie beznadziejne?

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Tue Jan 04, 2005 8:38 pm

Pierwsza strona otwier mi sie i otwiera ... az w koncu widze snieg i nic wiecej... (ale dalej sie otwiera.. jednak wybacz ale po 10 min nie mam juz cierpliwosci;])
Natomiast na http://nadine.fan-arts.net/ jest zastosowane iframe czyli palywajaca ramka. w znacznikach <iframe> okreslasz sobie wymiary tej ramki. Nie wiem gdzie i jak to sie robi we front page ale jak chcesz to tu masz najlepiej opisane jak to zrobic normalnie w edytorze tekstowym: http://www.kurshtml.boo.pl/html/ramki.h ... ki_lokalne

Jak czegos tam ne bedziesz rozumiec to napisz.

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Wed Jan 05, 2005 11:45 am

dzięki wejdę tam ciekawe czemu ci się nie otworzyła ta pierwsza strona... no nic dzięki jakoś postaram sobie poradzić :)

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Wed Jan 05, 2005 1:11 pm

Teraz juz wchodzi.. wczoraj mialem jakies problem.

Jak cos taki maly przyklad..

index.html

Code: Select all

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>plywajaca ramka</title>
</head>
<body>
<a href="strona1.html" target="nazwa">link1</a>
<br>
<a href="strona2.html" target="nazwa">link2</a>
<hr>
<div align="center">
<iframe width="397" height="307" frameborder="0" name="nazwa" src="news.html"></iframe>
<div>
<hr>
</body>
</html>
Czyli tu w sumie masz 4 pliki - index.html, news.html, strona1.html i strona2.html.
strona1.html oraz strona2.html to te stronki które beda sie wyswietlaly w srodku ramki po kliknieciu w odpowiedni link natomiast src="news.html" to twoja jakby domyslna strona wewnątrz plywajacej ramki, ktora bedzie sie pojawiac po wpisaniu adreesu. Target i name to tak jak ci pisał {o} musza byc te same nazwy. Wszystkie pliki oczywiscie musisz zebrac do jednego katalogu. Width, height i framebroder to chyba wiadome. Znacznik plywajacej ramki <iframe ...></iframe> mozesz oczywiscie umiescic w dowolnym miejscu strony. Powinno byc juz wszystko jasne.

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Wed Jan 05, 2005 2:32 pm

a co trzeba zrobić, żeby tło w ramce było przezroczyste?

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Wed Jan 05, 2005 3:15 pm

A co masz dokladniej na mysli? O jaka przezroczystosci chodzi?

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Wed Jan 05, 2005 7:18 pm

w sensie transparent, przezroczyste, bez tła rozumiesz że jak jest jakiś wzorek pod spodem i na nim coś napisane to żeby ten wzorek było widać no np. chyba ta pierwsza strona co podałam tak ma że jest przezroczyste bo widać co jest pod spodem...

inti
Fan
Posts: 681
Joined: Sun Dec 21, 2003 3:03 am
Location: wawa centralna, peron 2, sektor 3

Post by inti » Wed Jan 05, 2005 10:19 pm

To jest poprostu takie tlo-obrazek.. Jak widzisz ta ramka jest wypozycionowana w css'ie tak zeby to wygladalo jak jedna calosc. jezeli chcesz aby dodatkowo to tlo sie nie poruszalo przewijajac strone najlepiej zrobic to równeiz w cssie własnością background-attachment: fixed; czyli body wyglada tak:

Code: Select all

<body style="background-image: url(twoj_obrazek_tla.jpg); background-attachment: fixed;">
Oczywiscie jest to body twojej strony, ktora ma byc wyswietlana wewnątrz iframe.
Aha musisz pamietac ze ta wlasność background-attachment: fixed; działa tylko pod IE.
jak cos jeszcze to pisz.. wszystko czego nie rozumiesz.

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Thu Jan 06, 2005 12:40 pm

Teraz mam wielki problem ponieważ w ramce zrobiłam miniaturki mojej grafiki i podlinkowałam je do tych grafik ale one nie działają pokazuje że strona nie istnieje ale ona istnieje bo wszystko wgrałam i to 2 razy...

User avatar
{o}
o'Admin
Posts: 1664
Joined: Tue Jul 08, 2003 10:31 am
Location: Opole
Contact:

Post by {o} » Thu Jan 06, 2005 1:51 pm

Zwróć uwagę na folder, do którego wskazują... Jak się kombinuje, to bardzo łatwo zgubić właściwą ścieżkę.
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך

comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek

User avatar
freja
Fan
Posts: 640
Joined: Sat Jul 12, 2003 7:10 pm
Location: Warszawa
Contact:

Post by freja » Thu Jan 06, 2005 6:07 pm

nie wiem jak, ale samo sie zrobiło i jest OK dzięki za pomoc, nareszcie mam ramki...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest